Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

«ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑΛΑΜΨΟΥΣΙ»(Σοφ.Σολομ.Γ’7’)!!!

 

Ήταν κάποια γυναίκα πάμπτωχη σ’ ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία είχε τρία παιδιά. Κατάφερε να τα μεγαλώσει με απίστευτες στερήσεις και δυσκολίες, αλλά και με μία μοναδική αξιοπρέπεια! Αυτή, ήταν η κυρία Βασιλική.

Πέθανε παραμονή της Παναγίας του 1998.

Την επομένη ημέρα, 15 Αυγούστου, το φθηνό φέρετρο με την σωρό της, που ήταν πάνω στην καρότσα του μικρού αγροτικού ημιφορτηγού του ιερέα, κατευθυνόταν προς το Κοιμητήριο.

Στην πορεία της κηδείας, ακολουθούσαν μερικοί συγχωριανοί της και συζητούσαν  γιά  τα  βάσανα  που  είχε  περάσει  η  Βασιλική,  όταν, ξαφνικά, ευωδίασε όλος ο τόπος! Χιλιάδες άνθη και λουλούδια να υπήρχαν, δεν θα ευωδίαζαν τόσο!

Όλοι τους παραξενεύθηκαν και απόρησαν. Αλλά δεν είχαν καμμία εξήγηση να δώσουν γι’ αυτό. Ανάμεσα σ’ εκείνους που την συνόδευαν, ήταν και ένα πνευματικό τέκνο του πατρός Αμβροσίου Λάζαρη, Πνευματικού της Ιεράς Μονής Δαδίου. Μετά από λίγες μέρες, από αυτό το θαυμαστό αλλά γιά πολλούς ανεξήγητο γεγονός, πήγε στον Γέροντα Αμβρόσιο αυτό το πνευματικό του τέκνο, αναφέροντάς του λακωνικά και επιγραμματικά το συμβάν: «Μία γυναίκα πέθανε και ευωδίασε ο τόπος»!! Αυτό, μόνο…

Ο Γέροντας Αμβρόσιος, στην αρχή, έμεινε σιωπηλός. Έπειτα, μπήκε μέσα στο δωμάτιό του, έμεινε γιά λίγο εκεί προσευχόμενος, και μετά επέστρεψε, λέγοντας τα εξής:

«Αυτή, αγίασε! Και ξέρεις γιά ποιόν λόγο; Γιατί, ποτέ στην ζωή της, δεν παραπονέθηκε! Τέτοιους ανθρώπους θέλει ο Θεός, γιά να γεμίσει τον Παράδεισο και να κάνει την Δευτέρα Παρουσία»!!