Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Η ΑΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΥΠΑΚΟΗ, ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΝ!


<<Ήταν στην Ιορδανία ένας πολύ απλός παπάς, που έκανε θαύματα. Διάβαζε ανθρώπους και ζώα που είχαν κάποια αρρώστια και γίνονταν καλά. Πήγαιναν και μουσουλμάνοι σ’ αυτόν, όταν έπασχαν από κάτι και τους θεράπευε. Αυτός, πριν Λειτουργήσει, έπαιρνε ένα ρόφημα με λίγο παξιμάδι και μετά όλη την ημέρα δεν έτρωγε τίποτε.

Κάποτε, έμαθε ο Πατριάρχης, ότι τρώει πριν από τη Θεία Λειτουργία και τον κάλεσε στο Πατριαρχείο. Πήγε εκείνος, χωρίς να ξέρει γιατί τον ζητάνε. Ώσπου να τον φωνάξει ο Πατριάρχης, περίμενε μαζί με άλλους σε μία αίθουσα. Έξω έκανε πολλή ζέστη· είχαν κλειστά τα παντζούρια και από μία τρυπούλα περνούσε μία ακτίνα. Αυτός νόμισε ότι είναι σχοινί. Επειδή είχε ιδρώσει, βγάζει το ράσο του και το κρεμάει πάνω στην ακτίνα. Όταν το είδαν οι άλλοι που κάθονταν εκεί στην αίθουσα, τα έχασαν.

Πάνε, λοιπόν, και λένε στον Πατριάρχη:

«Ο παπάς που τρώγει πριν από την Θεία Λειτουργία, κρέμασε το ράσο του πάνω σε μία ακτίνα!».

Τον κάλεσε μέσα ο Πατριάρχης και άρχισε να τον ρωτάει:

«Τί κάνεις; Πώς πας; Κάθε πότε Λειτουργείς; Πώς ετοιμάζεσαι γιά την Θεία Λειτουργία;».

«Να…» , λέει εκείνος, «διαβάζω την Ακολουθία του Όρθρου, κάνω και μερικές μετάνοιες και ύστερα φτιάχνω ένα ρόφημα, τρώγω λίγο, και έπειτα Λειτουργώ».

«Γιατί το κάνεις αυτό;», τον ερωτάει ο Πατριάρχης.

«Άμα φάω λιγάκι πριν από την Θεία Λειτουργία», λέει εκείνος, «όταν κάνω κατάλυση, πάει ο Χριστός επάνω… Ενώ, εάν φάω μετά την Θεία Λειτουργία, πάει ο Χριστός από κάτω…».

Με καλό λογισμό το έκανε!

Του λέει τότε ο Πατριάρχης:

«Όχι, δεν είναι σωστό αυτό. Πρώτα να κάνεις κατάλυση, και έπειτα να τρως λίγο».

Εκείνος έβαλε μετάνοια και με απλότητα το δέχθηκε.

Θέλω να πω, παρόλο που είχε φθάσει σε τέτοια κατάσταση, να κάνει θαύματα, το δέχθηκε απλά· δεν είχε δικό του θέλημα. Ενώ, αν πίστευε στον λογισμό του, μπορούσε να πει:

«Εγώ διαβάζω ανθρώπους και ζώα άρρωστα και γίνονται καλά, κάνω θαύματα· τί μου λέει αυτός; Έτσι που το σκέφτομαι, είναι πιό καλά, γιατί αλλιώς πάει το φαγητό πάνω από τον Χριστό».

Έχω καταλάβει, ότι η υπακοή πολύ βοηθάει. Και λίγο μυαλό να έχει κανείς, αν κάνει υπακοή με απλότητα, γίνεται φιλόσοφος. Είτε έξυπνος, είτε κουτός, είτε υγιής, είτε άρρωστος, πνευματικά ή σωματικά, είναι κανείς, και βασανίζεται από λογισμούς, αν κάνει υπακοή με απλότητα, ελευθερώνεται. Λύτρωση είναι η υπακοή!»>>!!

 

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (1924-1994)