Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΝΤΩΣ ΑΓΙΟΣ!!

 

 1. Άγιος είναι εκείνος, που καθάρισε τελείως τον εσωτερικό του άνθρωπο! Κάποιος αδελφός, ενώ προσευχόταν μαζί με άλλους αδελφούς, αιχμαλωτίσθηκε από τη Θεία δύναμη, και με αρπαγή του νου του είδε την Άνω Ιερουσαλήμ και τα εκεί Φωτεινά Κατοικητήρια και Φως άπειρο και ανέκφραστο, και άκουσε φωνή, ότι αυτός είναι ο Τόπος της Αναπαύσεως των δικαίων! Μετά από αυτό, υπερηφανεύθηκε και, νομίζοντας τον εαυτό του σπουδαίο, έπεσε σε βάθος αμαρτιών και κυριεύθηκε από πολλά κακά. Αν λοιπόν αυτός έπαθε τέτοια, πώς είναι δυνατόν ο καθένας να λέει, «αφού νηστεύω και ζω σαν ξένος και δίνω ελεημοσύνη και έχω φυλαχθή από πορνεία, κλοπή και τα όμοια, άραγε είμαι άγιος»; Διότι, τελειότητα δεν είναι μόνον η αποχή από τα φανερά κακά, αλλά κυρίως η κάθαρση της διανοίας!

2. Αν λοιπόν καθάρισες όλη την ανομία που έχεις μέσα σου, και απέρριψες την αμαρτία, τότε καυχήσου γιά την καθαρότητα που σου έδωσε ο Θεός. Αν όμως όχι, τότε ταπεινώσου σαν πτωχός, παρακαλώντας τον Χριστό να σε καθαρίσει από τις κρυφές αμαρτίες σου. Η καθαρότητα της καρδιάς δεν μπορεί να πραγματοποιηθή διαφορετικά, παρά μόνο μέσω του Ιησού Χρηστού!!

 

3. Αν απέκτησες σοφία κοσμική και γήϊνες γνώσεις, αρνήσου τες. Αν στηρίζεσαι σε προτερήματα της σάρκας, ταπείνωσε τον εαυτό σου και μίκρυνέ τον. Διότι, μόνον έτσι θα μπορέσεις να γίνεις μαθητής της μωρίας του κηρύγματος. Και σ’ αυτή θα εύρης την αληθινή Σοφία, όχι σε κομψά λόγια, αλλά στην δύναμη του Σταυρού, έχοντας εσωτερικά τα ίδια ενεργήματα μ’ εκείνους που καταξιώθηκαν να την αποκτήσουν!

 

4. Και αν ακόμη έλαβες Ουράνια γεύση, και αν ακόμη έγινες μέτοχος εκείνης της Σοφίας και απέκτησες ανάπαυση στην ψυχή σου, μην υπερηφανεύεσαι, μήτε να ξεθαρρεύεις σαν να κατέκτησες όλη την Αλήθεια, γιά να μην ακούσεις και εσύ το του Θείου Παύλου: «Τώρα πλέον είσασθε χορτάτοι… Τώρα πλέον γίνατε πλούσιοι… Χωρίς εμάς, κατακτήσατε τη Βασιλεία των Ουρανών…». Αλλά, και αν γεύθηκες τα Ουράνια, να πιστεύεις ότι, δεν άγγιξες ακόμη το Χριστό. Αυτό το φρόνημα να κυριαρχεί μέσα στη διάνοιά σου!

 

Μελέτημα 20ο
Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές.