Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ο ΑΟΙΔΙΜΟΣ ΓΕΡΩΝ π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΡΑΣΟΥ!!


 

Ένας νεαρός ιερωμένος, επισκέφθηκε μία ημέρα, τον πατέρα Χαράλαμπο τον Βασιλόπουλο, και του άνοιξε συζήτηση γιά την αμφίεση των κληρικών, δηλαδή, γιά το ράσο:

«Πάτερ Χαράλαμπε, η γνώμη μου είναι ότι, το ράσο είναι πρόβλημα. Δηλαδή, εμποδίζει πολλούς νέους να μπουν στην ιερωσύνη...».

«Να το συζητήσουμε το θέμα.», είπε αμέσως ο π. Χαράλαμπος. «Και ρωτάω: Τί κακό βρίσκεις στο ράσο; Μήπως το ότι το φόρεσαν τόσοι και τόσοι Μάρτυρες ιερωμένοι, του Χριστού και του Γένους μας; Είναι κακό που συνδέθηκε με τη Λευτεριά της Πατρίδας; Εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι... Αν κάποιοι θέλουν στολή μοντέρνα, κομψή ή θέλουν παντελόνια, γιά να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να κάνουν την ζωή τους... Μα τότε, αυτοί δεν είναι παπάδες... Τέτοιους ιερείς δεν τους χρειάζεται η Εκκλησία του Χριστού…».

«Να βρεθή τρόπος, πάτερ, να προσελκύσει η Εκκλησία νέους στην ιερωσύνη.», είπε ο νεαρός ιερέας.

«Ναι, συμφωνώ, αλλά το πρόβλημα δεν είναι το τιμημένο ράσο. Πνευματική προσέγγιση χρειάζονται οι νέοι. Θα μπορούσε ποτέ κανείς να διανοηθή να καταργήσει τις στρατιωτικές στολές γιά αξιωματικούς και οπλίτες, επειδή, ας υποθέσουμε, αυτές δεν προσελκύουν; Έπειτα, δεν βλέπετε με πόση περηφάνεια φορούν τις κελεμπίες τους, σημαίνοντα πρόσωπα, αξιωματούχοι Άραβες, που μολονότι έζησαν και σπούδασαν στην Ευρώπη δεν αποχωρίζονται την παραδοσιακή φορεσιά τους;».

Ο νεαρός ιερέας είπε ότι, το θέμα αυτό άκουσε να το συζητούν ώριμα παιδιά με θρησκευτική παιδεία, γι’ αυτό αποφάσισε να το φέρει προς συζήτηση.

«Πολύ καλά έκανες», του είπε ο π. Χαράλαμπος. «Αλλά να σκέπτεσαι πάντα και από που ξεκινάνε τέτοιες συζητήσεις. Κάποιοι, δήθεν προοδευτικοί, που βλέπουν τα πράγματα με τα γυαλιά του ετεροδόξου πνεύματος, προσπαθούν να μας αλλάξουν. Ξέρεις τί λέει ένας μύθος του Αισώπου;

“Κάποτε, πιάσανε μία αλεπού και της κόψανε την ουρά και την αφήσανε κολοβή. Εκείνη έπειτα, επειδή ένοιωθε άσχημα, κάλεσε όλες τις άλλες αλεπούδες και μίλησε γιά το πόσο ωραία αισθάνεται που είναι χωρίς ουρά και τις συμβούλεψε μάλιστα να κόψουν και εκείνες τις ουρές τους... Τότε, μία απ’ αυτές, η πονηρότερη, είπε: Εάν πράγματι είναι ωραία χωρίς ουρά, κι αυτό το προνόμιο το έχεις εσύ ασφαλώς, δεν θα ήθελες να το μοιραστείς μ’ όλες τις άλλες αλεπούδες! Το κακό, λοιπόν, μας φέρνεις, διότι θέλεις, να γίνουμε όμοιές σου...”!

Αυτό, πάτερ μου λένε και σε εμάς κάποιοι μοντέρνοι και φιλοπαπικοί. Πρέπει όμως να σου πω ότι, αυτό εντάσσεται στο γενικό σχέδιο αλλοτριώσεως των παραδόσεών μας. Μας θέλουν ομοίους τους…  Άνθρωποι, κυρίως ξένοι προς το πνεύμα της Ορθοδοξίας, πολεμούσαν ύπουλα πάντα την Εκκλησία. Μίλαγαν για ανάγκη προσαρμογής Της… Άλλοι τα έβαζαν με τα ράσα, άλλοι με την γενειάδα και άλλοι με τα μαλλιά των κληρικών... Έριχναν το σπόρο της αμφιβολίας, της αμφισβητήσεως σύμφωνα με τα σχέδια του πολέμου τους κατά της Ορθοδοξίας.

Εμείς, θέλομε ιερωμένους, που να αποδέχωνται τους αιωνοβίους θεσμούς της Εκκλησίας. Όσοι καταλαβαίνουν ότι το ράσο είναι βαρύ γι’ αυτούς, δεν μπορούν να ζητούν την κατάργησή του. Μπορούν όμως να μην το φορέσουν. Και θα σου πω πάνω σ’ αυτό ένα σοφό λόγο που είπε κάποτε ο αείμνηστος Φώτης Κόντογλου: «Όποιος δεν αγαπά το ράσο, δεν αγαπά αυτό που σκεπάζει το ράσο, δηλαδή την Ορθοδοξία. Τα άλλα, είναι λόγια κούφια!»!!

π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος (1910-1982)

 

πηγή: impantokratoros