Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η ΘΕΑΡΕΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΗΨΙΣ, ΤΩΝ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ!!!

 

«Πάλι νηστεία μπαμπά;», ρώτησε η κόρη και άρχισε τα πειράγματα όταν είδε τον πατέρα της, να μην αγγίζει το αρτύσιμο φαγητό του... Η μητέρα τους έφταιγε γιά την καζούρα που του έκαναν  κάθε λίγο και λιγάκι τα παιδιά του… Εκείνος είχε κάνει το «λάθος», να εξηγήσει τον λόγο που έκανε έκτακτες νηστείες, στην γυναίκα του και εκείνη…, πήγε και το φανέρωσε στα παιδιά της... Δεν το είπε βέβαια με κακό σκοπό, αλλά να που τώρα κάθε λίγο και λιγάκι, τον πείραζαν και γελούσαν μαζί του τα παιδιά του, όταν τον έβλεπαν να μην αγγίζει το αρτύσιμο φαγητό του...

Ήταν καθηγητής σε Γυμνάσιο, και όταν κάποιοι μαθητές ξέφευγαν από τα όρια, εκείνος έβαζε τον εαυτόν του σε αυστηρή ημερήσια νηστεία, πέρα από τις καθιερωμένες της Εκκλησίας μας!!

Όταν έπαιρνε κάποιος αποβολή, εκείνος νήστευε!!

Όταν ξέσπαγε σοβαρός καβγάς μεταξύ των μαθητών, εκείνος νήστευε!!

Όταν έπιανε κανέναν στην πίσω αυλή να καπνίζει, εκείνος νήστευε!!

«Και τί νόημα έχει αυτό μπαμπά;», ρωτούσε ο γιός του, που μόλις είχε μπει στην Θεολογική Σχολή. 

«Μήπως το γνωρίζει κανείς; Μα και να το ήξερε κάποιος από τους μαθητές και τις μαθήτριές σου, θα καταλάβαιναν τον σκοπό της νηστείας σου; Αυτό που θα έκαναν, θα ήταν να το ρίξουν στην πλάκα μαζί σου...! Δεν βγαίνει κανένα νόημα μ’ αυτό που κάνεις... Απλά ταλαιπωρείς τον εαυτόν σου…».

Εκείνος, όμως, συνέχιζε τον αγώνα του και σ’ όλα αυτά τα ερωτήματα και τα πειράγματα δεν απαντούσε, απλά χαμογελούσε!! Αλλά και τί να απαντούσε; Ο κάθε πνευματικός αγώνας, κατά βάθος, δεν εξηγείται, αλλά βιώνεται!! Το μόνο που καταλάβαινε και ο ίδιος ήταν, πως γιά όλα τα πράγματα που πάνε στραβά σ’ αυτήν την ζωή, υπάρχει και κάποια σημαντική και συνολική ευθύνη… Και αυτή την ευθύνη, σπάνια βρίσκει το κουράγιο, να την αποδεχθή και να την σηκώσει κάποιος. Εκείνος, ένοιωθε πως έπρεπε να σηκώσει, εκτός από τις δικές του, και τις γύρω ευθύνες, τις ευθύνες των άλλων! Έτσι, χωρίς εξηγήσεις!!

Μετά από χρόνια, ο γιός του μελετώντας ανακάλυψε, πως την ίδια ακριβώς συνήθεια, με τις έκτακτες νηστείες, είχε και ο Άγιος Νεκτάριος, όταν ήταν διευθυντής στην Ριζάρειο Σχολή, και τότε κατάλαβε!!!