Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ !!!


«Εἶπεν ὁ ἀββᾶς Ποιμήν: “Πᾶς κόπος ὅς, ἐάν ἐπέλθῃ σοι, ἡ νίκη αὐτοῦ ἐστι τό  σιωπᾶν”»!!!

Είναι, πράγματι, θαυμαστή η εμπειρία των Μεγάλων Ερημιτών Πατέρων μας, που, βέβαια, ήταν αποκύημα της πολυχρόνιας και συστηματικής ταπεινής πνευματικής εργασίας τους!!
Ο Θεός, λοιπόν, τους επληροφορούσε ότι, θα ανεδεικνύοντο νικητές, μόνο αν τους πειρασμούς, τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες της καθημερινότητας, τους αντιμετώπιζαν με υπομονή και σιωπή!!
Τι καλλίτερο μάθημα για εμάς τους ανυπόμονους και πολυλογάδες;;;
  
      Ο Όσιος Ποιμήν, γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σε ηλικία 15 ετών προσήλθε σ’ ένα Μοναστήρι στην περιοχή της περίφημης Αιγυπτιακής Σκήτης, όπου εμόναζαν έξι κατά σάρκα αδέλφιά του. Ο πρωτότοκος ονομαζόταν Ανούβ.
Πολλά στοιχεία για την ζωή του δεν γνωρίζουμε. Αναφέρεται, όμως, με πολύ σεβασμό από όλους τους συγχρόνους του και τους μεταγενεστέρους Μεγάλους Πατέρες της Ερήμου.
Σ’ αυτόν αποδίδονται πάρα πολλά αποφθέγματα και φωτισμένες διδασκαλίες, που περιέχονται στα παλαιά Γεροντικά της Εκκλησίας μας.
Με την επιδρομή των βαρβάρων στην Σκήτη το 407μ.Χ., αναγκάζονται και οι επτά αδελφοί να φύγουν και να πάνε στην Τερεμούθη της Αιγύπτου, μια περιοχή στο δυτικό βραχίονα του Νείλου ποταμού.    
Γνωρίζουμε ότι, ο Όσιος Ποιμένας, εκοιμήθη μετά από τον Μ.Αρσένιο, δηλαδή, μετά το 449 μ.Χ..
Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Αυγούστου.
Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!


Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 4ος