Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

ΕΝΑ ΦΙΔΙ ΑΚΟΙΜΗΤΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ.


Ο Όσιος Ευθύμιος ο Μεγάλος γεννήθηκε στην Μελιτηνή της Αρμενίας το 377 μ.Χ. Η γέννησή του έγινε κατόπιν θεϊκής αποκαλύψεως - οι γονείς του δεν έκαναν παιδιά - γι' αυτό και σε ηλικία τριών χρόνων τον αφιέρωσαν στον Θεό. Από τότε μέχρι την ημέρα του θανάτού του, που τον βρήκε σε ηλικία ενενήντα έξι χρόνων, υπηρέτησε με πάθος την Εκκλησία του Κυρίου. Η ζωή του, είτε στα Μοναστήρια, είτε στην έρημο, ήταν ένας συνεχής αγώνας και άσκηση.


Μετά τον θάνατό του, το Άγιο Λείψανό του αποδείχθηκε εξαιρετικά θαυματουργό. Πολλοί ασθενείς το επισκέπτονταν καθημερινά και θεραπεύονταν. Οι περισσότεροι, από ευγνωμοσύνη προς τον Άγιο, επέστρεφαν στην Μονή και άφηναν εκεί πλούσια και πολύτιμα δώρα.
Τα δώρα αυτά κίνησαν το πάθος της φιλαργυρίας στον μοναχό Θεόδοτο, ο οποίος έκλεψε εξακόσια χρυσά νομίσματα. Προσποιήθηκε ότι έβγαινε δήθεν για κάποια δουλειά και απομακρύνθηκε αρκετά από την Μονή. Πήρε από ένα σακούλι πενήντα χρυσά νομίσματα και τα υπόλοιπα, αφού έσκαψε το χώμα, τα έθαψε. Έβαλε από επάνω και μια μεγάλη πέτρα για σημάδι. Ύστερα πήγε στην Ιόππη, όπου, με τα πενήντα νομίσματα που είχε κρατήσει, νοίκιασε δύο άλογα και επέστρεψε στην πέτρα για να πάρει και τον υπόλοιπο θησαυρό.
Πλησιάζοντας όμως, τι να δει; Δίπλα στην πέτρα ένα τεραστίων διαστάσεων φίδι φρουρούσε τον θησαυρό και δεν τον άφηνε να πλησιάσει. Δοκίμασε διάφορα τεχνάσματα για ν' απομακρύνει το φίδι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το ερπετό δεν έλεγε να κουνηθεί.
Τελικά, καθώς δοκίμαζε πάλι να πλησιάσει, μια αόρατη δύναμη τον χτύπησε και τον άφησε μισοπεθαμένο στον τόπο.
Τον βρήκαν λίγο αργότερα κάποιοι διαβάτες, τον σήκωσαν και τον πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί, το βράδυ στον ύπνο του είδε ένα γέροντα να του λέει θυμωμένος να δώσει πίσω τα χρήματα που είχε κλέψει από την Μονή του Οσίου Ευθυμίου.
Ο Θεόδοτος μετανόησε και διεμήνυσε τα συμβάντα στον Ηγούμενο της Μονής. Εκείνος πήγε στο νοσοκομείο, παρέλαβε τον ένοχο μοναχό και πήγαν μαζί στον τόπο, όπου ο τελευταίος είχε θάψει τον θησαυρό. Βρήκαν εκεί το φίδι, ακοίμητο φρουρό. Μόλις τους είδε, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί κύριοι του θησαυρού, έφυγε και τους άφησε να τον πάρουν.
Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

Πηγή: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"