Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ!!!

 Ήταν κάποτε, στο Μοναστήρι του Παντοκράτορος, ένας Καθηγούμενος ενάρετος και πολύ μεγάλος σε ηλικία. Όταν αρρώστησε βαριά, κατάλαβε ότι πλησιάζει το τέλος του. Θέλοντας όμως, πριν από την αναχώρησή του προς την αιώνια ζωή, να καταξιωθή των αχράντων Μυστηρίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, παρακαλούσε τον εφημερεύοντα τότε Ιερομόναχο να επισπεύσει την Θεία Λειτουργία που τελούσε. Ο Ιερομόναχος, ωστόσο, δεν έδωσε σημασία στο αίτημα του Καθηγουμένου, αλλά έκανε την Θεία Λειτουργία με την ησυχία του. Ευρισκόμενος στο Άγιο Βήμα και έχοντας μπροστά του την θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος, ακούει κάποια στιγμή από την εικόνα, μιά φωνή απειλητική, να τον διατάζει να εκτελέσει αμέσως την θέληση του Καθηγουμένου του. Για τον λόγο αυτό δόθηκε στην Ιερή αυτή εικόνα το συμβολικό όνομα: «Παναγία η Γερόντισσα».

Στην εικόνα αυτή η Παναγία μας είναι ζωγραφισμένη ολόσωμος και φέρει αργυρό ένδυμα. Πάνω στο ένδυμα αυτό δε, φαίνεται ένα πιθάρι, σε ανάμνηση ενός άλλου θαυμαστού γεγονότος. Κάποτε η Μονή είχε έλλειψη σε λάδι και ο Ηγούμενος προσευχήθηκε μπροστά στην εικόνα, παρακαλώντας την Θεοτόκο να βοηθήσει. Και τότε -ω του θαύματος!- γέμισαν με λάδι τα άδεια πιθάρια της Μονής.
Όταν επιτέθηκαν στην Ιερά Μονή του Παντοκράτορος οι Σαρακηνοί, ένας απ' αυτούς θέλησε να κόψει το ιερό αυτό κειμήλιο σε κομμάτια, να τους βάλει φωτιά και μ' αυτήν ν' ανάψει  την πίπα του. Την ίδια ώρα όμως, έχασε το φως του και η εικόνα που εκρατούσε, έπεσε από τα χέρια του μέσα σ' ένα βαθύ πηγάδι, που βρισκόταν κοντά στο Μοναστήρι. Εκεί έμεινε για 80 χρόνια περίπου.
Αυτός ο βάρβαρος Σαρακηνός, που δίκαια τιμωρήθηκε, λίγο πριν πεθάνει, μετανοιωμένος για την αφροσύνη του και ελπίζοντας να λάβει κάποια παρηγορία, έδωσε εντολή στους δικούς του, μετά τον θάνατό του, να πάνε στο Άγιον Όρος και να ψάξουν να βρουν την εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας, υποδεικνύοντάς τους το σημείο όπου βρισκόταν το πηγάδι μέσα στο οποίο του είχε πέσει. Έτσι οι συγγενείς του, εκπληρώνοντας την τελευταία θέλησή του, πήγαν στην Μονή του Παντοκράτορος και έδειξαν στους μοναχούς που βρισκόταν η Ιερή αυτή εικόνα.
Η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας βρισκόταν κάποτε μέσα στο Ιερό Βήμα, όπως αναφέραμε στην αρχή. Σήμερα, όμως, βρίσκεται σ' έναν κίονα στα ανατολικά του αριστερού χορού. 

 



























 


Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:236 – ΑΥΓ 2015 σελ.1