Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ω ΨΥΧΗ, Ω ΘΗΣΑΥΡΕ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕ!!!


Θέλετε, να δείτε την αξία της ψυχής; Φτιάξτε με τη φαντασία σας μια ζυγαριά, ζυγαριά μεγάλη, γιατί δεν πρόκειται να ζυγίσουμε μικρά και ασήμαντα πράγματα. Τη ζυγαριά αυτή να την κρεμάσετε από τα άστρα του ουρανού, να την κρατάνε στα χέρια τους Άγγελοι και Αρχάγγελοι. Στον ένα δίσκο της ζυγαριάς βάλτε ό,τι πανάκριβο υπάρχει στον κόσμο.

  Ελάτε, σεις οι γυναίκες, και φέρτε όλα τα σκουλαρίκια, τα χρυσαφικά, τα τιμαλφή που έχετε.
    Kι εσείς οι τραπεζίτες, οι φιλάργυροι, ανοίξτε τα χρηματοκιβώτιά σας και φέρτε όλα τα χρήματα και στοιβάξτε τα στον ίδιο δίσκο.
        Kι εσείς εργατικοί άνθρωποι, σκάψτε βαθειά στα σπλάχνα της γης και βγάλτε από μέσα όλο το χρυσάφι και το ασήμι, και βάλτε τα κι αυτά εκεί.
    Kι εσείς ναύτες και ναυτικοί, με τα σκάφανδρά σας βυθισθήτε στα βάθη των ωκεανών και πάρτε από ‘κει τους αμύθητους θησαυρούς που κρύβονται.
    Kι εσείς αεροπόροι και αστροναύτες, πετάξτε με τα διαστημόπλοιά σας στα ύψη του διαστήματος και πάρτε απ’ όλους τους πλανήτες, απ’ το φεγγάρι και τα άστρα, ό,τι έχει όλο το σύμπαν.
        Kαι όλα αυτά βάλτε τα στον ίδιο δίσκο.
Kι από τον άλλο δίσκο της ζυγαριάς τι να βάλετε;
Mιά ψυχή.
Tίνος;
       Tην ψυχή ενός βασιλιά;
       Όχι. 
       Tην ψυχή ενός στρατηγού;
        Όχι.
    Tην ψυχή ενός μεγάλου απ’ αυτούς που γράφουν οι εφημερίδες;
       Όχι.
    Να βάλλετε, την ψυχή ενός ταπεινού ανθρώπου, ενός φτωχού και ασήμαντου.
E, λοιπόν, μόλις βάλλετε την ψυχή στο δίσκο, αμέσως η ζυγαριά θα κλίνει προς το μέρος της! Ω ψυχή, ω θησαυρέ ανεκτίμητε! Τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο εάν κερδίσει τον κόσμο όλο, και ζημιωθή την ψυχή του;
Από, Μ.Γκ.