Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΛΕΝΤΙΟΝ ΚΑΙ Η ΝΗΨΙΣ ΤΩΝ ΠΟΔΩΝ…


 …ΕΠΕΤΑΙ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ!!!
 
Μεγάλα και ωφέλημα τα μηνύματα της σημερινής ημέρας για όλους μας!!
Ο Κύριος μας, ευρισκόμενος στο Υπερώο με τους μαθητές Του, και ενώ είναι έτοιμοι να καθίσουν στο Πασχαλινό τραπέζι, τους αιφνιδιάζει, με μιά πολύ διδακτική ενέργεια.
Σηκώνεται, δένει στην μέση του μία εμπροσθέλλα και εν συνεχεία, ρίπτει νερό στην λεκάνη του νιψίματος, και αρχίζει να πλένει τα πόδια των μαθητών Του και να τα σφογγίζει με την πετσέτα, που ήταν ζωσμένος!!
Μετά το γεγονός αυτό, όπως με λεπτομέρειες το περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο του Ευαγγελίου του, εξηγεί στους μαθητές Του, γιατί (;;) προέβη σ’ αυτή την ενέργεια. Το μάθημα ήταν πολύ απλό και πολύ διδακτικό, και περιέχεται μέσα σε μία μόνο λέξη, με πολύ βαθύ νόημα, την λέξη ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ!!!
Ταπεινοφροσύνη εζήτησε τότε από τους μαθητές Του ο Κύριος, ταπεινοφροσύνη ζητά διαχρονικά από όλους όσοι πραγματικά πιστεύουν εις Αυτόν!!!
Μετά το μάθημα περί της αληθινής ταπεινοφροσύνης, έρχεται, ως φυσικό επακόλουθο, ο Μυστικός Δείπνος!!!

Και, βέβαια, ο Μυστικός Δείπνος, δεν είχε σχέση με το πασχαλινό τραπέζι των Εβραίων. Αυτό το Εβραϊκό πασχαλινό τραπέζι, αφορούσε όχι μόνο τον Χριστό μας και τους μαθητές Του, αλλά όλους τους πιστούς Εβραίους, που εόρταζαν και μ’ αυτόν τον τρόπο το δικό τους Πάσχα, που τους θύμιζε την θαυματουργική διάβασή τους, μέσω της Ερυθράς Θαλάσσης.
Ο Μυστικός Δείπνος, έγινε στο ενδιάμεσο του Εβραϊκού πασχαλινού δείπνου, και αφορά την παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας από τον Ίδιο τον Κύριο στους Μαθητές Του. Δηλαδή, ο Θεάνθρωπος Ιησούς, αίφνης, λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ένζυμο άρτο, τον ευλογεί και τον μετατρέπει σε Σώμα Ιδικό Του, και Το διαμοιράζει εις όλους τους μαθητές Του και συγχρόνως, τους διευκρινίζει ξεκάθαρα ότι, Αυτό που λαμβάνουν από τα Πανάγια Χέρια Του για να φάγουν εκείνη την στιγμή, είναι το Σώμα Του!!! Ακριβώς με την ίδια ιεροτελεστία λαμβάνει ένα ποτήρι γεμάτο κρασί, το ευλογεί και το μετατρέπει θαυματουργικά σε Αίμα Του και εν συνεχεία, το προσφέρει και Αυτό στους μαθητές Του, τονίζοντας τους να προσέξουν, από αυτό το συγκεκριμένο ποτήρι να πιούν όλοι, διότι μετά την Ιδική Του ευλογία, Αυτό πλέον δεν είναι κρασί, αλλά είναι το Ίδιο το Αίμα Του!!!
Αυτή η μυστηριακή πράξη, επαναλαμβάνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία και όλοι οι προετοιμασμένοι κατάλληλα ευλαβείς Ορθόδοξοι Χριστιανοί, διαχρονικά, μεταλαμβάνουν τα Ίδια Άχραντα Μυστήρια, δηλαδή, το Πανάχραντο Σώμα και το Πανακήρατο Αίμα, του Χριστού μας!!!
Ας προσέξουμε, όμως διότι, πριν από την Θεία Μετάληψη, προηγείται η βαθειά ταπείνωση, η καθαρή καρδιά και η αγάπη προς όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας!!!
Γι’ αυτό, ο σωστός Χριστιανός κοινωνεί άξια, αφού προηγουμένως έχει εξομολογηθή με καθαρότητα και ταπείνωση και έχει συμφιλιωθή από καρδιάς με όλους, έστω και εάν κάποιοι απ’ αυτούς τον επιβουλεύονται και τον βλάπτουν!!!


  «ΔΡΟΜΟΚΗΡΥΞ»