Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ!

π. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (1883-1966)

 Κάποια φορά είχε πάει στον γέροντα Ιερώνυμο της Αίγινας, ο γνωστός εκδότης Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Μαζί του πήρε και κάποιον ιατρό-φίλο του. Ο φίλος του πήγαινε γιά πρώτη φορά στον γέροντα και ο Παπαδημητρίου, που είχε πάει πολλές φορές, επαινούσε τον γέροντα και έλεγε γι' αυτόν, πόσο άγιος άνθρωπος ήταν, ότι είχε διορατικό και προορατικό χάρισμα και πως όσα έλεγε, ήταν από το Θεό.

Ο ιατρός είχε γράψει πάνω σε ένα χαρτάκι τα διάφορα θέματα, γιά τα οποία θα ρωτούσε τον γέροντα.

Μόλις μπήκαν μέσα, ο Παπαδημητρίου έκανε τις συστάσεις.

«Γέροντα από εδώ είναι ο κύριος τάδε».

Τον κοιτάζει καλά-καλά ο γέροντας και του λέει χαμογελαστός:

«Καλώς τον κακόμοιρο! Κάθισε κακόμοιρε!».

Ο αείμνηστος Παπαδημητρίου «πάγωσε», γιατί επιθυμούσε, να είναι πιο ευγενικός ο γέροντας με τον φίλο του. Άρχισαν να μιλούν και η συνομιλία τους περιεστράφη γύρω από διάφορα θέματα. Ήλθε η ώρα να φύγουν, χωρίς στο μεταξύ ο ιατρός να βγάλει από την τσέπη του, το χαρτάκι με τις σημειώσεις που είχε γιά τον γέροντα.

Μόλις βγήκαν έξω, ο εκδότης, προσπάθησε να δικαιολογήσει στον φίλο του τον ιατρό την συμπεριφορά του γέροντα:

«Αλέξανδρε, μην παρεξηγείς τον γέροντα. Είναι πολύ απλός, αλλά έχει πολύ αγάπη, είναι πραγματικά άγιος άνθρωπος».

Προς έκπληξή του, όμως, ο ιατρός του απάντησε λέγοντας:

«Άκουσε Αλέκο, ακόμη τρικλίζω! Κατ’ αρχάς να σου πω, μιά και δεν το ξέρεις, ότι το επίθετο μου ήταν “Κακόμοιρος”! Επειδή, όμως, ήταν άσχημο στο άκουσμα, το άλλαξα. Όλα δε τα ερωτήματα, που είχα γράψει στο χαρτάκι, δεν χρειάσθηκε να τα υποβάλλω στον γέροντα διότι, χωρίς να το πάρεις είδηση, στην διάρκεια της συνομιλίας μας, μου τα απάντησε όλα!»!!