Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΕΙΚΩΝ, ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ»!!

 


Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ», 

ΕΙΣ ΤΗΝ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.







Ιστορικόν της Ιεράς Εικόνος της «Φανερωμένης», Ν.Μηχανιώνας-Θεσσαλονίκης.  

H φήμη της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της «Φανερωμένης» είναι Πανελληνίου εμβελείας και είναι γνωστή ακόμη και εκτός των Ελληνικών ορίων. Η ετήσια πανήγυρις, με την οποία κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου εορτάζονται τα «εννιάμερα» της Παναγίας μας, καθιερώθηκε στα 1927.

 Ένα μεγάλο τμήμα των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές εστίες Ελλήνων της χερσονήσου της Κυζίκου (1922-23) και ιδίως αυτοί που κατοικούσαν στην ιστορική Μηχανιώνα, ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή όπου σήμερα ευρίσκεται η Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

Φεύγοντας από εκεί, παρά την πίεση των πραγμάτων, τις δυσκολίες και την αγωνία τους, οι ευσεβείς Μηχανιώτες πρόσφυγες, πήραν μαζί τους την Προστάτιδα, Χαριτόβρυτη και Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της «Φανερωμένης» και την έφεραν στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στην χερσόνησο της Κυζίκου, υπήρχαν δύο Εικόνες με την προσωνυμία «Φανερωμένη». Και τις δύο, οι Χριστιανοί, τις αποκαλούσαν «αδελφές». Η μία εικόνα, της Κυζίκου, γνωστή ως «Φανερωμένη» και η άλλη εικόνα επίσης ωνομάζετο «Φανερωμένη», αλλά ήταν γνωστή και ως «Παναγία η Μεγάλη», η οποία ανήκε στην Μηχανιώνα.


 

Όταν έγινε η μεγάλη Καταστροφή του Μικρασιατικού, του Ποντιακού και του Θρακικού Ελληνισμού, η εικόνα της «Φανερωμένης» της Κυζίκου μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Παραδόθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα ευρίσκεται στο Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Η «Μεγάλη Παναγία», όμως,  μεταφέρθηκε από τους ευσεβείς Μηχανιώτες στην Θεσσαλονίκη, με τον εξής τρόπο: Η χήρα Κατίγκω Μαουτσίδου, που ήταν νεωκόρος της Εκκλησίας της Παναγίας της «Φανερωμένης», εκάλεσε τον Κώστα Καματάκη και τον Γρηγόρη Μπογάκη που ήταν παιδιά 15 χρονών, και πήραν την Εικόνα μαζί τους (μέσα σ΄ ένα πάπλωμα) στο νέο τόπο εγκατάστασής τους στην Νέα Μηχανιώνα στην Θεσσαλονική. Παρά τα βάσανα και τις στερήσεις τους, δεν άργησαν να ανεγείρουν, στην Νέα Μηχανιώνα, ένα μικρό Ιερό Ναό, ρυθμού βασιλικής. Σ’ αυτόν ετοποθέτησαν την Εικόνα της «Μεγάλης Παναγίας» ή «Φανερωμένης».

Ο παλιός ναός στη Μηχανιώνα

------------------------------------

  Ακολουθεί video από το θαυμαστό προσκύνημα στην Παναγία την «Φανερωμένη», στην Νέα Μηχανιώνα, που επραγματοποιήθηκε το 2018, με την συμμετοχή 100.000 (εκατό χιλιάδων) προσκυνητών!!!

 

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας, Χαρούλα και Ειρήνη.

Πηγή video : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΙΝΗΣ