Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΑΠΛΟΤΗΣ!!

 

 << Η πνευματική εργασία που κάνετε στα βάθη της ψυχής σας, να γίνεται μυστικά, να μην γίνεται αντιληπτή όχι μόνο από τους άλλους, αλλά ούτε και από σας τους ίδιους!

Ό,τι κάνει ο καλός εαυτός σας, να μην το παίρνει είδηση ο κακός. «Μη γνώτω η αριστερά σου, τι ποιεί η δεξιά σου»! Αριστερά είναι ο αντίθετος εαυτός μας, που, όταν το πάρει είδηση, θα τα χαλάσει όλα. Ο αντίθετος είναι ο κακός εαυτός μας, και το λέμε έτσι πιο εξευγενισμένα. Νέος είναι ο εν Χριστώ εαυτός μας, ενώ ο άλλος είναι ο παλαιός.

Χρειάζεται τέχνη, γιά να μην παίρνει είδηση ο παλαιός. Χρειάζεται τέχνη και κυρίως η Χάρις του Θεού! Υπάρχουν μερικά μυστικά. Ο Ίδιος ο Χριστός μας διδάσκει, πως πρέπει να προλαμβάνωμε ωρισμένα πράγματα, που θα μας δυσκολεύσουν στον αγώνα μας. Γι' αυτό λέγει το: «Μη γνώτω η αριστερά σου…».

Γιά παράδειγμα: 

Θέλετε να γευθήτε μία χαρά από τον Θεόν; Ποιό είναι εδώ το μυστικό; Έστω και αν την πιστεύετε και αν τη ζητάτε τη χαρά και λέτε, «δεν μπορεί παρά θα μου την δώσει ο Θεός», Εκείνος δεν την δίδει. Και αιτία είσθε εσείς οι ίδιοι. Όχι ότι ο Θεός δεν θέλει να τη δώσει αυτή τη χαρά, αλλά όλο το μυστικό είναι η δική μας απλότης και απαλότης!! Όταν λείπει η απλότης και λέτε, «θα κάνω αυτό και ο Θεός θα μου δώσει αυτό που ζητώ, θα κάνω εκείνο, θα κάνω το άλλο…», δεν γίνεται τίποτε…

Ναι. Να κάνω τούτο και το άλλο, αλλά με τόση μυστικότητα, με τόση απλότητα, με τόση απαλότητα, ώστε και εγώ ο ίδιος που το ζητώ, να μην το παίρνω είδηση…

Απλά, απαλά, θα κάνετε το καθετί!>>!!

 

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης