Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!

 

        << Σε έκλεψαν οι νεαροί υπάλληλοί σου, ο ένας μετά τον άλλον, και όλοι με τη σειρά. Και απέλυες τον έναν μετά τον άλλον, με τη σειρά, και τους άλλαζες με άλλους, και αυτούς με επόμενους. Προσελάμβανες τους νέους με τις καλλίτερες συστάσεις, ως έντιμους και σωστούς, και όλοι απεδείχθησαν κλέπτες...
        Αυτό μερικές φορές σε εξώργιζε και άλλες σε έθλιβε. Ασταμάτητα παραπονιόσουν στους φίλους σου στην αγορά και κανείς δεν μπορούσε να σε συμβουλεύσει. Συνήθως, σου απαντούσαν: «Τί τα θες, έτσι είναι ο κόσμος σήμερα…».
        Ώσπου ο Θεός σου έστειλε τον σωστό σύμβουλο.
        Έφθασαν στην πόλη σας κάποιοι Ρώσοι μοναχοί, ζητώντας ελεημοσύνη γιά το Μοναστήρι τους. Κάποιο πρωΐ, μπήκαν στο κατάστημά σου. Συζήτησες αρκετά μαζί τους. Τελικά παραπονέθηκες γιά τους νεαρούς βοηθούς σου και ο γέροντας μοναχός, διαρκώς κοιτούσε το πρόσωπο σου και σιωπούσε.
        Όταν ωλοκλήρωσες τον παραπονετικό λόγο σου, είπε ο γέρων:
        «Υπάρχει φάρμακο γι’ αυτό».
        «Πώς; Πού;», τον ερώτησες.

        «Το φάρμακο ευρίσκεται μέσα σου», απάντησε ο γέροντας. «Πρόσεχε από εδώ και μπρος, πώς ζυγίζεις εσύ ο ίδιος τα προϊόντα που πουλάς. Βάζε περισσότερο στο ζύγισμα! Πάντα γέμιζέ το! Και οι κλέφτες θα πάψουν να σε κλέβουν! Αυτό ούτε καν το υπαινίχθηκε ποτέ κανείς, δηλαδή ότι σε κλέβουν, επειδή εσύ κλέβεις τους άλλους. Έκλεβες τους πελάτες σου στο ζύγισμα, γι’ αυτό οι νεαροί υπάλληλοί σου έκλεβαν εσένα...». 

        Διωρθώθηκες όμως και ξεκίνησες διαφορετικά. Έβαζες περισσότερο στο ζύγισμα. Λίγη ζάχαρη παραπάνω, λίγους κόκκους καφέ περισσότερους ή ρύζι ή όποιο άλλο προϊόν. Έτσι ακριβώς, όπως έκαναν οι παλαιοί έμποροι. Και από τότε, ποτέ πια δεν αντελήφθης ότι κάποιος σε έκλεψε! Οι ίδιοι εκείνοι νεαροί βοηθοί σου, που κάποτε σε έκλεβαν, εδώ και πολλά χρόνια είναι μαζί σου. Όλοι εργάζονται έντιμα, και κανείς δεν κλέβει. Και το κατάστημα σου πηγαίνει καλλίτερα.
        Απλά, από εκείνη την ημέρα, αισθάνεσαι την ευλογία του Θεού, επειδή ο γέροντας σού άνοιξε τα μάτια και είδες την αλήθεια! Έτσι και εσύ τώρα, ως κάποιος κήρυκας του Ευαγγελίου, δίνεις μάθημα σε όλη την αγορά και αντί να παίρνεις συμβουλές, δίνεις!
        Ακόμη, ετοποθέτησες πινακίδα στον τοίχο του μαγαζιού σου, με φαρδιά γράμματα: «Ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν» (Ματθ.Ζ'2')!!!>>!

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς (1881-1956)