Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ, ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ»!!


 

<<…Να χαϊδεύεις τη γάτα μουρμουρίζοντας «γατούλα, γατούλα» ή να παίζεις και να μιλάς με το σκύλο παύοντας να σκέπτεσαι τον Θεόν, ή φροντίζοντας γιά τα ζώα να λησμονείς τον πλησίον σου ή και να μαλώνεις εξ αιτίας τους με τους ανθρώπους, όλα αυτά αποτελούσαν γιά το Γέροντα Σιλουανό, παράβαση των Εντολών του Θεού, η πιστή τήρηση των οποίων αναδεικνύει τέλειο τον άνθρωπο!

Σε ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, δεν ευρίσκουμε ούτε ένα χωρίο, που να διηγείται, πως ο Κύριος προσήλωσε την προσοχή Του στα ζώα! Και όμως Αυτός αγαπούσε πραγματικά, όλη την Δημιουργία Του!

Να, τί γράφει σχετικά,ο ίδιος ο γ. Σιλουανός:

«Μερικοί προσκολλώνται στα ζώα, έτσι όμως προσβάλλουν το Δημιουργό. Ο άνθρωπος κλήθηκε να ζει αιώνια μαζί με τον Κύριο, να βασιλεύει μαζί Του και να αγαπά τον Ένα Θεόν! Ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει πάθος γιά τα ζώα, αλλά μόνο να έχει καρδιά συμπονετική γιά κάθε δημιούργημα!».

Έλεγε, πως τα πάντα δημιουργήθηκαν γιά να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, και γι’ αυτό, όταν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να επωφελείται από όλα όσα υπάρχουν στην Κτίση. Αλλά ταυτόχρονα οφείλει, να φροντίζει όλη τη Δημιουργία! Γι’ αυτό, κάθε βλάβη που προξενείται στα ζώα, ακόμα και στα φυτά, είναι αντίθετη προς το νόμο της Χάριτος, όπως και κάθε προσκόλληση προς τα ζώα, είναι αντίθετη προς τις Εντολές του Θεού. Όποιος αγαπά αληθινά τον άνθρωπο και πενθεί στις προσευχές του γιά όλο τον κόσμο, αυτός ποτέ δεν προσκολλάται στα ζώα>>!!

Άγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ του Έσσεξ (1896-1993)

 

Πηγή: «Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», Αρχιμ. Σωφρονίου, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ.