Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

ΜΑΚΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑΣ ΠΛΑΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.

 

<<Πρόσεχε λοιπόν, εραστή του Θεού, με ακρίβεια και γνώση.

Όταν εκεί που εργάζεσαι πνευματικό έργο, δεις φως ή φωτιά εξωτερικά ή εσωτερικά, ή κάποιο σχήμα δήθεν του Χριστού ή ενός Αγγέλου ή κάποιου άλλου, μην τα παραδεχθής, γιά να μην πάθης καμμία βλάβη. Μήτε συ ο ίδιος, προσέχοντας τις εικόνες αυτές, αφήσεις το νου σου να τις αποτυπώνει. Γιατί όλα αυτά που μετασχηματίζονται εξωτερικά με αταξία, γίνονται γιά να πλανήσουν την ψυχή.

Η αληθινή αρχή της προσευχής είναι η καρδιακή θέρμη, η οποία καίει τα πάθη, προκαλώντας στην ψυχή ιλαρότητα και χαρά, και στηρίζει την καρδιά με αδίστακτο πόθο και αναμφίβολη βεβαιότητα! Όπως λένε οι Πατέρες, κάθε τι που έρχεται στην ψυχή, είτε αισθητό είτε νοερό και η ψυχή αμφιβάλλει γι’ αυτό και δεν το παραδέχεται, δεν είναι από τον Θεόν, αλλά το έχει στείλει ο εχθρός.

Κι αν δεις το νου σου, να τον έλκει από έξω ή από ψηλά κάποια αόρατη δύναμη, μην πιστέψεις, ούτε να τον αφήσεις να έλκεται, αλλά σφίξε τον ευθύς στο έργο του. Εκείνα που είναι του Θεού (λέει ο Άγιος Ισαάκ), έρχονται μόνα τους, χωρίς να γνωρίζεις εσύ το πότε! Ενώ ο φυσικός εχθρός, ο δαίμονας, που ενεργεί εσωτερικά στην περιοχή της μέσης (=της έδρας του επιθυμητικού), μετασχηματίζει τα πνευματικά με τη φαντασία σε άλλα αντί άλλων... Έτσι, αντί θέρμη, προκαλεί τη δική του ανώμαλη πύρωση, ώστε να ταλαιπωρεί την ψυχή με την απάτη αυτή, και αντί γιά ευφροσύνη, φέρνει μία χαρά άλογη και μία κάθυγρη ηδύτητα, που γεννούν οίηση και αλαζονεία. Και προσπαθεί να κρύβεται από τους άπειρους και τους κάνει να νομίζουν ενέργεια της Χάριτος την πλάνη που τους προξενεί…

Αλλ' όμως, ο χρόνος και η πείρα και η αίσθηση, τον φανερώνουν σ' εκείνους που δεν αγνοούν την πανουργία του.

Γιατί λέει η Γραφή:

«Ο φάρυγγας διακρίνει τις τροφές»(Σ. Σειρ. ΛΣΤ’19’)!!!

Δηλαδή η πνευματική γεύση φανερώνει χωρίς πλάνη τα πάντα, τί είδους είναι...>>!

 

Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης (1255-1346)