Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΟΥ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΥ!!

 

1.Συμβαίνει πολλές φορές να σου μιλάει με λογισμούς ο σατανάς και να σου λέει: «Κοίταξε πόσα κακά έργα έχεις κάνει... Η ψυχή σου είναι γεμάτη ανομίες, βαρύνεσαι με πολλές και βαρύτατες αμαρτίες…». Μη σε ξεγελάει μ’ αυτά ο σατανάς και με πρόφαση ταπεινώσεως σε σπρώχνει στην απελπισία. Εσύ λοιπόν αποκρίσου του: «Ναι, αλλά έχω γραπτές τις διαβεβαιώσεις του Θεού, που λέει: “Δεν επιθυμώ το θάνατο του αμαρτωλού, αλλά να επιστρέψει με τη μετάνοια και να έχει ζωή!”». Γιατί εξ άλλου κατέβηκε o Θεός στη γη; Γιά να σώσει τους αμαρτωλούς και να φωτίσει αυτούς που ζουν στο σκοτάδι και να δώσει ζωή στους νεκρούς από την αμαρτία!

2. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι, η Θεία Χάρις προτρέπει χωρίς να εξαναγκάζει! Και αυτό γιά να διαφυλάσσεται η ελευθερία και η αυτεξουσιότητά μας. Άρα η Θεία Χάρις δεν δεσμεύει με αναγκαστική δύναμη τη θέληση του ανθρώπου, ώστε να μη μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Απλά, δίνει το προβάδισμα στο αυτεξούσιο, γιά να φανερωθή η θέληση του ανθρώπου, δηλαδή, που κλίνει: Στην αρετή ή στην κακία;

3. Ο καθένας μας οφείλει να εξετάσει ποιές είναι οι κλίσεις της ψυχής του. Ας διατηρούμε την ψυχή μας καθαρή από πονηρούς λογισμούς, γιά να έλθη μέσα μας ο Αγαθός Θεός να κατοικήσει! Διότι, Αυτός υποσχέθηκε ότι, θα έλθη και θα κατοικήσει μόνο στις καθαρές ψυχές, που αγαπούν το καλό!!

 

Μελέτημα 28ο
Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος,
50 Ομιλίες Πνευματικές.