Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΜΟΝΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΕΪΔΑΝΑΓΙΑΣ!!

 








Η ιερά Μονή της Σεϊδανάγιας, ευρίσκεται στον Ορθόδοξο Χριστιανικό τομέα της παλαιάς πόλεως της Ιερουσαλήμ, στ’ αριστερά της οδού του Μαρτυρίου, είναι δίπλα στη Ι. Μονή του Αγίου Ευθυμίου του Μεγάλου και όχι μακράν από την Ι. Μονή του Αγίου Χαραλάμπους.            

Η Ι. Μονή της Σεϊδανάγιας, αποτελείται από ένα συγκρότημα πολλών κτισμάτων (κελλίων) τα οποία ανοίγουν σε κάποια εσωτερική αυλή. Μπαίνοντας κανείς στην Μονή, περνά από χαμηλή εξωτερική πύλη, η οποία φέρει την επιγραφή Ελληνορθόδοξον Πατριαρχείον Ιεροσολύμων - Ιερά Μονή Σεϊδανάγιας και τον οδηγεί στην εσωτερική αυλή δια μέσου στενού διαδρόμου. Στ’ αριστερά υπάρχει στοά η οποία οδηγεί στον κυρίως Ναό, το Καθολικό.

Το Καθολικό της Ι. Μονής, είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Κυρίου. Ο Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με δύο υπερμεγέθεις κολώνες, οι οποίες ενώνονται με τον ανατολικό και δυτικό τοίχο με αψίδες. Έτσι ο ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη τα οποία αποτελούν παρεκκλήσια: Στο βόρειο κλίτος προς τιμήν των Αγίων Πάντων, στο νότιο προς τιμήν της Αγίας Άννης και της Μητρός Της Μαρίας και στο κεντρικό που είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Χριστού. Στο δυτικό μέρος του Παρεκκλησίου της Αγίας Άννης, υπάρχει βαπτιστήριο σε σχήμα Σταυρού, όμοιο με τα πρωτοχριστιανικά βαπτιστήρια.

Στις πηγές αναφέρεται ως Μοναστήρι της Αγίας Άννης ή Σεϊδανάγια (=της Αγίας Δεσποίνης). Μαρτυρείται δε ως γυναικεία Μονή. Πληροφορίες γιά την Μονή της Σεϊδανάγιας έχομε επίσης, από το βιβλίο του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Τιμοθέου Β’ (Ιεροσόλυμα 1932), όπου αναφέρεται ότι εκαλείτο Σεϊδανάγια υπό των εντοπίων, οι οποίοι επίστευαν ότι, εκεί ευρέθη η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας, αφού μετακινήθηκε κατά θαυμαστόν τρόπον από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σεϊδανάγιας, που ευρίσκεται εις την Δαμασκόν!

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας, Γεώργιο.

 

Πηγή κειμένου: https://www.impantokratoros.gr/54962478.el.aspx