Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΒΗΘΛΕΕΜ!!!















Η Βηθλεέμ (αραβικά: Μπέιτ-Λαχμ, δηλ. «Οίκος του Κρέατος» και εβραϊκά: Μπέιτ-Λεχέμ, δηλ. «Οίκος του Άρτου»), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη. Η Βηθλεέμ ευρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 775 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Βηθλεέμ τοποθετείται στο νότιο τμήμα, στα βουνά της Ιουδαίας.

Σήμερα, περίπου το 10% από τους 30.000 κάτοικους της Βηθλεέμ είναι Χριστιανοί. Ο αριθμός τους έχει μειωθή σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 3.000 κατοίκους. Στη διάρκεια των αραβοϊσραηλινών πολέμων του 1948, του 1967 και του 1973 υπέστη πολλές καταστροφές.

Στη πόλη, ευρίσκονται εκτός του Ιερού Ναού της Γεννήσεως με το «Θεοδέγμον Σπήλαιον» και άλλα προσκυνήματα, όπως το χωριό των Ποιμένων, το οποίο σήμερα είναι συνδεδεμένο με την πόλη, το κάθισμα της Παναγίας, καθώς και άλλες μικρότερες τοποθεσίες που σχετίζονται παραδοσιακά με την νηπιακή ζωή του Ιησού Χριστού!

Ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως ή η Βασιλική της Γεννήσεως, είναι ο πρώτος μεγάλος Ιερός Ναός των Αγίων Τόπων. Ο Ιερός Ναός αυτός, είναι ο δεύτερος κατά σειράν τόπος προσκυνήματος των Χριστιανών, μετά τον Ι. Ναό της Αναστάσεως. Ο Ι. Ναός ανοικοδομήθηκε, κατ’ εντολήν του Μεγάλου Κωνσταντίνου, λίγο μετά την επίσκεψη της μητέρας του της Αγίας Ελένης στα Ιεροσόλυμα και τη Βηθλεέμ το 325–326 μ.Χ., στη θέση της ευρέσεως του ιερού τόπου της Γεννήσεως του Κυρίου μας!

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος και ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρουν την γέννηση του Ιησού στην πόλη της Βηθλεέμ!!! Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, επί πλέον, αναφέρεται στο Ευαγγέλιό Του, στο σπήλαιο και την Φάτνη των αλόγων ζώων: «Καὶ ἔτεκε τὸν υἱὸν αὐτῆς τὸν πρωτότοκον, καὶ ἐσπαργάνωσεν αὐτὸν καὶ ἀνέκλινεν αὐτὸν ἐν τῇ φάτνῃ, διότι οὐκ ἦν αὐτοῖς τόπος ἐν τῷ καταλύματι» (Λουκ.Β’7’)!!!

 

Ευχαριστίες στον φωτογράφο μας Γεώργιο.