Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

ΜΙΚΡΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ!!!















 

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Σταυρονικήτα, είναι μία εκ των είκοσι Μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται δεκάτη πέμπτη (15η) στην ιεραρχική τάξη των Αγιορειτικών Μονών. Η Ι.Μονή Σταυρονικήτα, είναι η μικρότερη σε κτιριακές εγκαταστάσεις Μονή του Αγίου Όρους. Πήρε το όνομά Της σύμφωνα με κάποια μαρτυρία από δύο μοναχούς τον Σταύρο και τον Νικήτα, οι οποίοι είχαν κελλιά σε αυτή την περιοχή. Μία άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ιδρύθηκε από τον Νικηφόρο Σταυρονικήτα, αξιωματικό του Αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, κατά τον 10ο αιώνα.

Το Καθολικό της Ι. Μονής κτίσθηκε το 1536 και τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Είναι το μικρότερο από όλα τα Καθολικά (κεντρικούς Ναούς) των Μονών του Αγίου Όρους. Τοιχογραφήθηκε από τον αγιογράφο Θεοφάνη τον Κρητικό και τον γιό του Συμεών το 1546!

Από τα κειμήλια της Μονής Σταυρονικήτα ξεχωρίζει η Θαυματουργή Εικόνα του Αγίου Νικολάου του Στρειδά (ονομάζεται έτσι, διότι όταν την έβγαλαν από τη θάλασσα, που είχε παραμείνει γιά εκατοντάδες χρόνια αναλλοίωτη, στο μέτωπο του Αγίου Νικολάου ήταν κολλημένο ένα στρείδι, που όταν το έβγαλαν έτρεξε αίμα!). Η βιβλιοθήκη της Ι.Μονής, περιέχει 171 χειρόγραφα, 3 ειλητάρια περγαμηνά και χιλιάδες έντυπα βιβλία.

Σε απόσταση μιάς ώρας βόρεια της Ι.Μονής ευρίσκεται η Ι.Μονή Παντοκράτορος, συνδεομένη μετ' αυτής με ένα υπέροχο μονοπάτι. Όπως υπέροχο είναι και το μονοπάτι που Την συνδέει με την Ι.Μονή Ιβήρων στα νότια, πάλι σε απόσταση μιάς ώρας. Σε απόσταση μιάς ώρας δυτικά είναι και οι Καρυές, μέσω ενός δασικού μονοπατιού.

Η Μονή λειτουργεί κοινοβιακά από το 1968, με σιγίλιο του Oικουμενικού Πατριάρχη Aθηναγόρα και εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, στην μνήμη του Αγίου Νικολάου!!

 

Ευχαριστούμε γιά τις φωτογραφίες τον Θεόφιλο.