Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΤΑ ΗΓΙΑΣΜΕΝΑ ΤΕΛΗ, ΜΙΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΗΣ!!

Η γιαγιά Ευγενία (1883-1958), ήταν αγία ψυχή, σύζυγός της ήταν ο Παναγιώτης Καρατζής (1878-1968), είχε επτά παιδιά (τους: Σαράντο, Θεόδωρο, Ελένη, Γεώργιο, Αναστασία, Δημήτριο, και Ανδρέα), ενώ είχε χάσει και κάποια άλλα παιδάκια από τις δυσκολίες της τότε εποχής. Καταγόταν από το χωρίο Βελανίδια Λακωνίας και είχε ενάρετη, αγιασμένη βιωτή, γεμάτη όμως από κάματο και δυσκολίες, ενώ χαρακτηριστικό της ήταν η ελεημοσύνη και η προσφορά στον συνάνθρωπο!!

Στα γηρατειά της, ήλθε στον Πειραιά όπου και ζούσαν τα παιδιά της, μιάς και ήταν όλοι ναυτικοί. Γηροκομήθηκε από την οικογένεια της, με πολλή αγάπη και φροντίδα, ενώ εκοιμήθη στα χέρια του υιού της,  Δημητρίου Καρατζή και της συζύγου του Αδαμαντίας Καρατζή!

Σε ότι αφορά το τέλος της γιαγιάς, να αναφέρουμε το εξής θαυμαστό περιστατικό:

Μία εβδομάδα πριν κοιμηθή η γιαγιά Ευγενία, ενημέρωσε τα παιδιά και τα εγγόνια της να μαζευθούν όλοι τους, συγκεκριμένα "την Τετάρτη που έρχεται"(τους είπε), διότι έπρεπε να τους αποχαιρετήσει, αφού, κατά τα λεγόμενα της, θα έκανε το ταξίδι της Αιωνιότητας!!

Τα παιδιά της δυσανασχέτησαν, αλλά τελικά τα περισσότερα υπάκουσαν και έτσι, την Τετάρτη έγινε η σύναξη, ο τελευταίος αποχαιρετισμός από την γιαγιά Ευγενία και η κοίμησή της!

Την ευχή της να έχουμε!!