Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ! (3/4)















 

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Διονυσίου, είναι μία εκ των είκοσι Ι. Μονών του Αγίου Όρους και κατατάσσεται πέμπτη στην ιεραρχική τάξη των Αγιορειτικών Μονών και ιδρύθηκε από τον Όσιο Διονύσιο τον εκ Κορησού Καστορίας.

Ευρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, μεταξύ των Ι. Μονών Γρηγορίου και Αγίου Παύλου. Είναι κτισμένη σε απόκρημνο παραθαλάσσιο βράχο, ύψους 80 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, δίπλα στο λεγόμενο «Αεροπόταμο», (μεγάλη κατεβασιά), σε μορφή πυργωτού κάστρου.

Ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 14ου αιώνα, από τον Όσιο Διονύσιο! Την ουσιαστική βοήθεια γιά την αποπεράτωση της Ιεράς Αυτής Μονής έδωσε ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Γ' Μέγας ο Κομνηνός.

Το Καθολικό της Ι. Μονής Διονυσίου, τιμώμενο εις την μνήμη «του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου», οικοδομήθηκε λίγο πριν από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η Ι.Μονή Διονυσίου έχει δεκατέσσερα Παρεκκλήσια. Οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι του μεγάλου αγιογράφου Τζώρτζη, μαθητή του περίφημου Θεοφάνη!

Στο Κοιμητήριο της Ι. Μονής ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νήφωνα, Μοναχού της Μονής, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και αργότερα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως! Επίσης, δίπλα στην Μονή, σε ψηλό και απόκρημνο σημείο, ευρίσκεται το σπήλαιο-ασκητήριο του Αγίου Νήφωνος. Ο Άγιος Νήφων παρέμεινε στη Μονή Διονυσίου, όπου προσήλθε ως άγνωστος Μοναχός, παρότι ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, με πολλή βαθειά ταπείνωση (ο Θεός αποκάλυψε με θαυματουργικό τρόπο ποιός ήταν), όπου και απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1508!! Αμέσως μετά το θάνατό Του αναγνωρίσθηκε ως Άγιος σε πολλές περιοχές, και η Ορθόδοξη Εκκλησία, τον κατέταξε στο Αγιολόγιό Της μόλις εννέα έτη αργότερα, δηλαδή το 1517, ορίζοντας να τιμάται η μνήμη του στις 11 Αυγούστου! Το Άγιο Λείψανό Του φυλάσσεται σε Λάρνακα στην Ι. Μονή Διονυσίου, στην Οποία υπάρχει και Παρεκκλήσιο στο Όνομά Του, εκτός από την Αγία Κάρα και το δεξί του χέρι, που ευρίσκονται σε Μοναστήρι της Βλαχίας!

 

Ευχαριστούμε γιά τις όμορφες αυτές φωτογραφίες, τον φωτογράφο μας Γεώργιο.