Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ!!!


« Eπεν ἀββᾶς Ξάνθιος: “ κύων κρείσσων μού στι, διότι καί γάπην χει καί ες κρίσιν οκ ἔρχεται” » !!!

       Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος;;;  Την βαθεία ταπείνωση ή  την αγάπη του μεγάλου αυτού ασκητή της ερήμου;; !
                Το θέμα, βέβαια, δεν είναι να θαυμάσουμε, αλλά να μιμηθούμε τις αρετές των Αγίων!
                Καλός και ο θαυμασμός, αλλά μην λησμονούμε ότι, η πρόσκληση του Θεού για αγιότητα δεν απευθύνθηκε   μόνο στον Όσιο Ξάνθιο, αλλά απευθύνεται προς όλους ανεξαιρέτως τους Χριστιανούς !!  Γι’ αυτό, άλλωστε, όλοι οι Χριστιανοί μέσα στην Καινή Διαθήκη, ονομάζονται από τους Θεοφόρους Αποστόλους, «Άγιοι»!!!
                Αυτό σημαίνει ότι, στην πορεία που βάδισαν όλοι οι καταξιωμένοι μιμητές του Χριστού μας, που είναι οι γνωστοί και άγνωστοι Άγιοί μας, οφείλουμε να βαδίζουμε και εμείς!!!
                Αυτό, οπωσδήποτε, πρέπει να γίνεται  με συνέπεια, σε συνέχεια, ταπεινά και συστηματικά, πατώντας στα ίχνη του Κυρίου μας!
                Τότε, όντως, θα φθάσουμε στην πραγματική κατά Θεόν φιλοσοφία και τέτοιες εμπνευσμένες ρήσεις, όπως αυτή που διατύπωσε παραπάνω ο Όσιος Ξάνθιος, δεν θα μας φαίνονται αξιοθαύμαστες, αλλά φυσικές και αληθινές και θα αγωνιζόμασθε με περισσότερο ζήλο, για να αγαπήσουμε τον Θεάνθρωπο Κύριο και Λυτρωτή μας, τους αδελφούς μας που είναι όλοι οι συνάνθρωποι μας και το ξεχύλισμα της αγάπης μας θα απευθύνεται και προς την άλογη Κτίση!!
             Άλλωστε, επειδή όλους τους Αγίους, όλων των εποχών, το Άγιο Πνεύμα του εφώτιζε και του φωτίζει , γι’ αυτό και ο σύγχρονός μας Άγιος Παΐσιος  τα ίδια εμπνευσμένα λόγια έλεγε, με το δικό του χαριέστατο τρόπο:  «Τα ζωάκια, υπακούουν στον άνθρωπο και μάλιστα όταν έχει φθάσει στην απάθεια! Και όχι μόνο τον υπακούουν, αλλά και τον αγαπούν, διότι στο πρόσωπο του αναγνωρίζουν τον αντιπρόσωπο του Θεού γι’ αυτά! Και τα καϋμένα δεν περιμένουν αιώνια ζωή, επειδή δεν έχουν αθάνατη ψυχή! Ναι, αλλά δεν κινδυνεύουν και από την αιώνια κόλαση…».
                Στοιχεία ως προς τον βίον και τους αγώνες του Οσίου Ξανθίου δεν έχουμε. Μας είναι γνωστό μόνο το όνομα του και ωρισμένα από τα θεόπνευστα λόγιά του.      
            Η μνήμη του εορτάζεται μαζί με όλους τους Θεοφόρους Πατέρες, το Σάββατο της Τυρινής.
     
Αδελφοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί : ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

Πηγή: ΜΕΓΑ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ, τόμ. 4ος