Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

ΕΥΛΑΒΕΙΣ «ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ».

Στα χρόνια του Ιουστινιανού γεννήθηκε στους Συκεούς της Γαλατίας ο Όσιος Θεόδωρος ο Συκεώτης. Ήταν νόθος υιός ενός αυλικού ονόματι Κοσμά. Αξιώθηκε ωστόσο, όχι μόνο να γίνει Επίσκοπος και να διαπρέψει στον έντιμο βίο, αλλά και να καταταγή μεταξύ των Αγίων για τις πολλές του αρετές.
   Σε νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και αποσύρθηκε στο ησυχαστήριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, όπου άνοιξε σπήλαιο, μέσα στο οποίο παρέμεινε κρυμμένος για δύο χρόνια με νηστεία και προσευχή.
Με την χάρι που του έδωσε ο Κύριος, ο Όσιος Θεόδωρος κατόρθωνε να ημερεύει ακόμα και τ' άγρια ζώα. Σ' όλη την διάρκεια της παραμονής του στο σπήλαιο τον επισκεπτόταν καθημερινά μια μεγάλη αρκούδα, του φιλούσε το χέρι, έπαιρνε ευλογία και έφευγε χωρίς να βλάψει κανέναν.
Το σπήλαιο επισκεπτόταν συχνά και ένας άγριος λύκος, ο οποίος πήγαινε και καθόταν ευλαβικά μπροστά στα πόδια του Οσίου, σαν να ζητούσε κι αυτός την ευλογία του. Ο Όσιος Θεόδωρος προσέφερε και σ’ αυτόν την ανάλογη φιλοξενία, υλοποιώντας έτσι την εντολή του Θεού: «Παντί τ αίτοντί σε δίδου» (Ματθ. 5:42).
Ο Επίσκοπος Αναστασιουπόλεως έμεινε έκπληκτος από την αφοσίωση του Θεοδώρου προς τον Θεό και την άσκηση του και τον κάλεσε κοντά του. Τον εχειροθέτησε αναγνώστη, την επομένη τον εχειροτόνησε διάκονο και την τρίτη ημέρα πρεσβύτερο. Λίγα χρόνια αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος Αγκύρας Παύλος, κατόπιν επιμονής κλήρου και λαού, τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Αναστασιουπόλεως. Η ζωή του Οσίου Θεοδώρου υπήρξε πορεία αρετής, ασκητικών αγώνων και θαυματουργίας. Ήταν δε τόση η φήμη του, ώστε ο κόσμος τον υποδεχόταν πανηγυρικά απ' όπου περνούσε. Τα θαύματά του μεγάλα και αμέτρητα!!



Πηγή: ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων.
Εκδόσεις "Ο Άγιος Στέφανος".