Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

«Η ΑΓΑΠΗ ΤΩ ΠΛΗΣΙΟΝ ΚΑΚΟΝ ΟΥΚ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ» (Ρωμ.ΙΓ΄10΄)!!!


Η διάθεση της Αγάπης δεν διαπιστώνεται μόνο με την παροχή χρημάτων, αλλά πολύ περισσότερο με την μετάδοση του λόγου και με τη σωματική διακονία!

---

Εκείνος που απαρνήθηκε ειλικρινά τα κοσμικά και υπηρετεί με Αγάπη απροσποίητη τον πλησίον του, ελευθερώνεται γρήγορα από κάθε πάθος και μετέχει στη Θεία Αγάπη και Γνώση!

---

Εκείνος που έκανε κτήμα του την Θεία Αγάπη, δεν κουράζεται να ακολουθή συνέχεια τον Κύριό Του [όπως λέει ο Θείος Ιερεμίας: «Ἐγὼ δὲ οὐκ ἐκοπίασα κατακολουθῶν ὀπίσω σου» (Ιερεμ. ΙΖ΄,16΄)!!!], αλλά υπομένει με γενναιότητα κάθε κόπο, κακολογία και ύβρη, χωρίς να σκέπτεται το κακό που του έκανε οποιοσδήποτε!

---

Μη μολύνεις τη σάρκα σου με αισχρές πράξεις και μην λερώνεις την ψυχή σου με πονηρούς λογισμούς. Τότε, η ειρήνη του Θεού θα έλθη σε εσένα και θα φέρει την Αγάπη!

---

Να καταπονείς το σώμα σου με νηστεία και αγρυπνία και να ασχολείσαι ακούραστα με την ψαλμωδία και την προσευχή. Τότε, θα έλθη σε εσένα ο αγιασμός της σωφροσύνης και θα φέρει την Αγάπη!

---

Η Αγάπη δεν διανοείται να κάνει κακό στον πλησίον [«ἡ ἀγάπη τῷ πλησίον κακὸν οὐκ ἐργάζεται» (Ρωμ. ΙΓ΄10΄)!!!]! Επομένως, εκείνος που φθονεί τον αδελφό του και λυπάται γιά την προκοπή του και με ειρωνείες προσπαθεί να κηλιδώση την υπόληψή του ή με όποια κακοήθεια τον επιβουλεύεται, αυτός αποξενώνεται από την Αγάπη και κάνει τον εαυτό του ένοχο γιά την αιώνια Κρίση…

---

Αν η αγάπη είναι το πλήρωμα του νόμου [«πλήρωμα οὖν νόμου ἡ ἀγάπη» (Ρωμ. ΙΓ΄10΄)!!!], εκείνος που έχει μνησικακία γιά τον αδελφό του και κάνει δόλια σχέδια εναντίον του και τον καταριέται και δοκιμάζει χαρά γιά κάθε πτώση του, καταπατεί το νόμο και είναι άξιος γιά την αιώνια κόλαση…

 

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής (580-662)