Σάββατο 25 Μαΐου 2019

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ - Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ 1994!!!



Ένα video  από Ι.Μ.Αγίου Παύλου - Αγίου Όρους του1994.

 

Ο πατήρ Παύλος δίνει πληροφορίες για τα Δώρα των Μάγων, την προέλευση τους και τα Άγια Λείψανα τα οποία έχει η Ιερά Μονή.
Πηγή video :  Αρχείο Γ&Β Μπουτσουρή.
-------------------------------------
   Τα Δώρα που έφεραν οι σοφοί της ανατολής στο Θεάνθρωπο Βασιλιά που είχε μόλις γεννηθή ήταν ο χρυσός, το λιβάνι και η σμύρνα.

    Μεταξύ των ποικίλων θησαυρών και πολυτίμων κειμηλίων που με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος, χωρίς αμφιβολία την πρώτη θέση κατέχουν τα Δώρα των Μάγων.
   Ο χρυσός ευρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. x 7 εκ.. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. O λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
   Επειδή κυρίως ή πνευματική, αλλά και η ιστορική και η αρχαιολογική αξία των Δώρων των Μάγων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
   Γράφει ο Ευαγγελιστής Λουκάς για την Υπεραγία Θεοτόκο ότι «διετήρει πάντα τα ρήματα ταύτα εν τη καρδία αυτής» (Λουκ. β’ 19, 51). Ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα «ρήματα», τα λόγια και τα γεγονότα δηλαδή της ζωής του Κυρίου, η Θεοτόκος τα εκμυστηρεύθηκε στον Άγιο Απόστολο Λουκά ο οποίος και τα συμπεριέλαβε στο Ευαγγέλιό του. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι παράλληλα με τα άγια «ρήματα» του Κυρίου μας, η Υπεραγία Θεοτόκος «διετήρει» και ότι άλλο σχετικό με την επίγεια ζωή του Κυρίου, και φυσικά, και τα Δώρα των Μάγων.
   Σύμφωνα με την ιστορικοθρησκευτική μας παράδοση, προ της Κοιμήσεώς Της η Παναγία Μητέρα του Κυρίου τα παρέδωσε μαζί με τα Άγια Σπάργανα του Χριστού, την Τιμία Εσθήτα και την Αγία Ζώνη Της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Κατά το έτος αυτό ο αυτοκράτωρ Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη προς αγιασμό του λαού και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης. Εκεί παρέμειναν μέχρι και της αλώσεως της πόλεως από τους Φράγκους το έτος 1204 μ.Χ.. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου και παρέμειναν για πάνω από εξήντα χρόνια. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ..
   Μετά την Άλωση η ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421-1451) και μητρυιά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος. Η Μονή αυτή της ήταν γνωστή, καθόσον ο πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης (βασιλεύς) της Σερβίας, έκτισε το Καθολικό της εις τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
   Κατά την αγιορείτικη παράδοση, καθώς η Μάρω ανήρχετο από τον αρσανά (λιμανάκι) στην Μονή, η Κυρία Θεοτόκος την εμπόδισε με υπερφυσικό τρόπο να πλησιάση στο Μοναστήρι και έτσι να παραβιάση το άβατον του Αγίου Όρους. Αυτή υπήκουσε και παρέδωσε ταπεινά τα Δώρα των Μάγων στους ευλαβείς μοναχούς και πατέρες, οι οποίοι και έστησαν στο σημείο εκείνο της Θεομητορικής παρουσίας, ένα Σταυρό που σώζεται μέχρι σήμερα και λέγεται «Σταυρός της Βασιλίσσης». Το σουλτανικό έγγραφο με τις σχετικές πληροφορίες παραδόσεως των Δώρων των Μάγων φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παύλου.
   Η αυθεντικότητα των Δώρων των Μάγων στηρίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα. Επί πλέον, η ιερότητα των Δώρων των Μάγων επιβεβαιώνεται από την άρρητη ευωδία που ωρισμένα απ’ αυτά αδιαλείπτως και άλλα κατά καιρούς εκπέμπουν,  και την πλούσια ιαματική και θαυματουργική χάρι που πάντοτε προσφέρουν. 

Πηγή ανωτέρω περιγραφής: www.dogma.gr