Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΤΡΟΦΗ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ.


Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε στο χωριό Βανατόρι της Ρουμανίας, τον 17ο αιώνα. Σε μικρή ηλικία παντρεύθηκε, αλλά επειδή δεν έκαναν παιδιά, συμφώνησαν με τον σύζυγό της να αποτραβηχθούν σε κάποιο Μοναστήρι.  

Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή, όπου βρισκόταν το Μοναστήρι, η Αγία Θεοδώρα, με την καθοδήγηση του πνευματικού της Πατέρα, κατέφυγε στο βουνό και έζησε σε μιά σπηλιά επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Δεν είχε καμιά επαφή με άνθρωπο, παρά μόνον με τον Γέροντά της, που κατά διαστήματα της έφερνε τα Τίμια Δώρα για να κοινωνήσει.
Στα γεράματά της αφέθηκε ολοκληρωτικά στα χέρια του Θεού. Έζησε σαν επίγειος άγγελος, χωρίς να νοιώθει πλέον το κρύο και την ζέστη. Όσο για την τροφή της, τα πετεινά του ουρανού της πήγαιναν κάθε ημέρα ψωμί, το όποιο έπαιρναν από την τράπεζα της Σκήτης Σιχάστρια.
Οι αδελφοί από την Σκήτη, παρακινούμενοι από το περίεργο αυτό γεγονός, αποφάσισαν μια ημέρα ν ακολουθήσουν τα πουλιά, για να δουν, που πηγαίνουν το ψωμί που έπαιρναν από το τραπέζι τους. Τους πρόλαβε όμως η νύχτα επάνω στο βουνό και έχασαν τον δρόμο τους. Γονάτισαν λοιπόν και άρχισαν να προσεύχονται, να τους δείξει ο Θεός τον δρόμο. Ξαφνικά, είδαν ένα φως να ανεβαίνει προς τον ουρανό. Πήγαν προς τα εκεί και αντίκρισαν μια γυναίκα να λάμπει και να αιωρείται στον αέρα.  
«Μη φοβάστε αδελφοί», είπε στους μοναχούς η  Αγία, όταν είδε να την κοιτάζουν με απορία. «Είμαι μιά ταπεινή δούλη του Χριστού. Αλλά πρώτα ρίξτε μου κάτι να φορέσω, γιατί είμαι γυμνή».
Ύστερα τους μίλησε για την σκληρή ζωή της, για τους μεγάλους αγώνες της, για τα πουλάκια που της προμήθευαν την καθημερινή τροφή της και για το τέλος της, που ερχόταν, και τους παρεκάλεσε να φωνάξουν έναν ιερέα να την κοινωνήσει.
Πράγματι, την επομένη έφθασε ο ιερεύς και η Αγία, αφού εξομολογήθηκε και εκοινώνησε, εκοιμήθη. Το σκήνωμά της εμυρόβλυσε αμέσως και ετάφη στην σπηλιά της. Εκατό χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στις Λαύρες του Κιέβου όπου παραμένει μέχρι σήμερα, με το όνομα Αγία Θεοδώρα των Καρπαθίων.  

Πηγή: ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
Από το βιβλίο: Η Ζωοφιλία των Αγίων και η Αγιοφιλία των ζώων. 
Εκδόσεις "Ο Αγιος Στέφανος"