Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Η ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!!!


Ένας νέος Μοναχός επήγε στον Αββά Θεόδωρο της Φέρμης, να του αναφέρει τον θλιβερό λογισμό του:
- «Όσο ήμουν έξω στον κόσμο, ενήστευα πιο πολύ, Αββά μου, έκανα συχνές αγρυπνίες, είχα στην προσευχή μου κατάνυξη και δάκρυα, και έκρυβα στην καρδιά μου πολλή φλόγα γιά κάθε Θεάρεστο έργο. Εδώ στην έρημο τα έχασα όλα αυτά και φοβάμαι ότι δεν θα σωθή η ψυχή μου».
- «Εκείνα που έκανες στον κόσμο, παιδί μου», του είπε ο σοφός Γέροντας, «δεν ήταν παρά έργα κενοδοξίας, γιά τον ανθρώπινο έπαινο. Ο Θεός δεν τα αξιολογούσε πολύ. Εκεί ο πειρασμός δεν σε επολεμούσε, ούτε την προθυμία σου εμπόδιζε, αφού είχες μηδαμινή ωφέλεια απ' αυτή. Τώρα, όμως, που κατατάχθηκες οριστικά στου Χριστού μας τον «στρατό», μάθε πως Του αρέσει πιο πολύ ένας μόνο ψαλμός, που λες εδώ στην έρημο με ταπείνωση, από χίλιους που έλεγες εκεί με κενοδοξία, και δέχεται με περισσότερη ευχαρίστηση την νηστεία μιάς ημέρας, που κάνεις εδώ κρυφά, παρά όσες έκανες φανερά ολόκληρες εβδομάδες».
          - «Τώρα δεν κάνω τίποτε», επέμενε ο νέος. «Εκεί ήμουν καλλίτερος».
- «Έστω και αν νομίζεις, πως στον κόσμο ήσουν πιο καλός, του είπε αυστηρά ο Αββάς Θεόδωρος, είναι υπερηφάνεια. Την ίδια γνώμη γιά τον εαυτό του είχε και ο Φαρισαίος της παραβολής και κατακρίθηκε. Λέγε, παιδί μου, πως ποτέ δεν κατώρθωσες κανένα καλό, γιά να σωθής. Έτσι δικαιώθηκε και ο τελώνης. Πιο αρεστός είναι στον Θεό ο αμαρτωλός με την συντετριμμένη καρδιά και τις ταπεινές σκέψεις, από τον υψηλόφρονα «ενάρετο»... Καθώς η υπερηφάνεια είναι το πιο μεγάλο από όλα τα κακά, έτσι και η ταπεινοφροσύνη είναι η πιο μεγάλη απ' όλες τις αρετές. Η ταπεινοφροσύνη είναι η αληθινή πρόοδος του ανθρώπου. Όσο πιο πολύ κατεβαίνει η ψυχή στο βάθος της ταπεινοφροσύνης, τόσο ανεβαίνει σ' όλες τις άλλες αρετές»!!
Η γεμάτη πείρα διδασκαλία του Γέροντα, εντυπωσίασε τον νέο Μοναχό και τον συνέτισε.
- «Χάρι σ' εσένα, Αββά», του είπε με ευγνωμοσύνη, καθώς τον αποχαιρετούσε γιά να φύγει, «σώθηκε η ψυχή μου σήμερα»!!

Πηγή: Αθωνική Πολιτεία, Αρ Φύλλου:265 – ΑΥΓ. 2019 σελ.3