Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ 1844 ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 1963!

 

Στις 24 Μαΐου 1844, ο Σάμιουελ Μορς, καθόταν μπροστά σε ένα πλήθος από Αμερικανούς γερουσιαστές, στην αίθουσα του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, έτοιμος να στείλει το πρώτο επίσημο μήνυμα, στον συνεργάτη του στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την πρώτη στον κόσμο τηλεγραφική γραμμή, αποστάσεως 64ων χιλιομέτρων! Ήταν μία στιγμή μεγάλης αγωνίας, καθώς θα δοκιμαζόταν επίσημα η εφεύρεση, στην οποία είχε αφιερώσει τα τελευταία 12 χρόνια της ζωής του!

Το τηλεγράφημα που έστειλε έγραφε το: «What hath God wrought»!! Αυτή η φράση είναι παρμένη από την Παλαιά Διαθήκη: «Οὐ γάρ ἐστιν οἰωνισμὸς ἐν Ἰακώβ, οὐδὲ μαντεία ἐν Ἰσραήλ· κατὰ καιρὸν ῥηθήσεται Ἰακὼβ καὶ τῷ Ἰσραήλ, τί ἐπιτελέσει ὁ Θεός» (Αριθμοί ΚΓ΄23΄)!!!

Το μήνυμα αυτό, δεν επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Μορς, αλλά από τη νεαρή δεσποινίδα Άννι Έλσγουορθ, που γνώριζε πόσο θρησκευόμενος ήταν ο φίλος της και πόσο πολύ πίστευε ότι η εφεύρεσή του, ήταν έργο της Θείας Πρόνοιας!

 

Η ιστορία αυτής της φράσης, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Με τον ίδιο τρόπο επέλεξε να ξεκινήσει την πρώτη επίσημη δορυφορική συνομιλία ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζων Κένεντι, μέσω του δορυφόρου Syncom, στις 23 Αυγούστου 1963!

«Τί ο Θεός εποίησε;;!!», ερώτησε με θαυμασμό ο Αμερικανός πρόεδρος τον Νιγηριανό ομόλογό του στην Αφρική. Η φράση ταξίδεψε 72 χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο!

Πηγή κειμένου: otegroupmuseum